Concert coral de  excepţie pe scena Conservatorului




 

Am asistat joi 21 martie ora 19.00 la Concertul coral al ansamblului „JUVENTUS ACADEMICA” condus de Conf.univ.dr. VALENTIN GRUESCU. Desfăşurat sub genrericul „ABSOLVENT”, concertul a reprezentat încununarea celor 3 ani de muncă a studenţilor aflaţi acum în prag de absolvenţă (secţiile Pedagogie Muzicală, Muzică Religioasă şi Dirijat Cor Academic, dar şi secţiile din anul I – Compoziţie clasică, Jazz-Muzică uşoară, Muzicologie şi Dirijat orchestră, care încheie cu acest Concert studiul Ansamblului şi Dirijatului coral).           
 Cu toţii,  cu o inerentă emoţie păşeau pe Scena ”George Enescu” a Institutului nostru, în faţa unui public care (într-o zi ”de dimineaţă până-n seară” apăsată de o ploaie torenţială), a umplut până la refuz Sala de concert.
Dirijori în această seară memorabilă au fost chiar studenţii, membri ai ansamblului coral, care, pe parcursul semestrului şi în sesiunea de examene au dat dovadă de abilităţi dirijorale, în sensul că fiecare dintre toţi putea susţine dirijoral orice piesă din întregul repertoriu. Printre aceştia s-au numărat şi studenţi ai secţiei de Dirijat cor academic, tot la clasa profesorului Valentin Gruescu, studenţi care au învăţat, fiecare din ei, a susţine individual întregul concert.
Deşi -după cum tocmai am specificat- vremea nu a ţinut în acea zi cu noi, încercând în orice fel să ne strice planurile, când ceasul arăta 30 de minute trecute de orele 18, holurile Conservatorului bucureştean erau deja pline de rude, colegi şi prieteni ai celor ce aveau să concerteze.
Şi iată-ne ajunşi în sala unde, ca în fiecare an, am fost primiţi cu căldură, cu voie bună şi cu programele de concert aşezate milimetric pe scaune. După intrarea corului pe scenă, Elisabeta Caşu (An I - Muzicologie), prezentatoarea ce avea să ne fie alături pe parcursul întregului spectacol, ne urează „bun venit” şi dă startul concertului prezentându-ne cea dintâi lucrare a serii, în primă audiţie pe scena U.N.M.B:  ”Giá cantai allegramente” de Filippo Azzaiolo, în acompaniament de chitară şi percuţie conceput de muzicienii din ”Juventus Academica” şi de profesorul lor, un moment vesel şi luminos. Primăvara caldă şi însorită era de acum la ea acasă, în sala de concert.
Am parcurs apoi un vast periplu spaţio-temporal şi stilistic de jumătate de mileniu şi-un întreg mapamond, de la sonorităţile renascentiste ale lui Giovanni Pierluigi da Palestrina la cele moderne ale „Darului de nuntă” de Radu Paladi. Am traversat perioada preclasică a „Sicilianei” de Johann Sebastian Bach şi a unui exuberant moment de forţă vocal-simfonică din oratoriul ”Messias”de Händel, apoi perioada clasică, cea haydniană - cu o lucrare de virtuozitate inegalabilă, apoi mozartiană - reprezentată de un moment debordant din opera „Idomeneo”, treptat am ajuns la acordurile romantice ale impresionantului motet cu orgă „Herr, sei Gnädig” de Felix Mendelssohn, am citit file de legendă cu un învăluitor cânt de sorginte irlandeză iar în finalul primei părţi, cea universală, ne-am răcorit cu „Ploaia” lui Miroslav Hronek şi încă o primă audiţie, o superbă vocaliză corală în acompaniament de sintetizator şi contrabas, ”Alleluia” de Ralph Manuel. Un periplu cultural generos, în ritmuri, limbi de circulaţie universală,  culori şi expresii dintre cele mai atrăgătoare. Ambianţa de concert era entuziasmantă. Aplauzele masive şi generoase dominau copios intervalele dintre momentele cântate. 
Dacă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, partea a doua a concertului cu siguranţă consfinţea: o seară muzicală de neuitat!  De la adâncimea rugăciunii noastre cântate, până la trepidantele ritmuri, atotcuceritoare, din folclorul autohton, un permanent crescendo guverna atmosfera de concert. Psalmul monodic-bizantin al lui Nectarie Frimu, troparul pe 8 voci, 4 solişti şi toacă, Axionul lui Danga, iată momente înălţătoare de rugă şi cânt, apoi concertul a purtat, tot mai electrizant, pecetea compozitorilor români atât de dragi nouă: Paul Constantinescu, Dan Dediu, Dariu Pop şi Radu Paladi.
Am fost întrebată la sfârşitul concertului, care dintre lucrările acestor compozitori m-a atras într-un mod mai special?  Fiecare compoziţie este frumoasă şi unică în felul ei: madrigalele lui Paul Constantinescu abundă în armonii suave, gingaşe, în melodii de o frumuseţe stranie, ezoterică, în timp ce „Lux aeterna” de Dan Dediu, lucrarea lui Mihai Măniceanu „Ce-ai de gând?”, „Suita din Oaş” a lui Dariu Pop şi „Darul de nuntă” sunt adevărate torente nestăpânite, luminoase, pline de patos şi strălucitoare vervă.
Cum ai putea vreodată să alegi între aceste capodopere? Ei bine, se pare că publicul a făcut-o în acea seară, opţionând pentru fiecare lucrare în parte, dar pe cel mai înalt loc s-a clasat „Darul de nuntă” al lui Radu Paladi urmat de „Suita corală din Ţara Oaşului” a lui Dariu Pop. Torenţialul „Dar de nuntă” a fost cu atât mai apreciat cu cât, în aplauzele la fel de torenţiale, maestrul Valentin Gruescu a urcat pe scenă pentru a dirija acea capodoperă, iar compozitorul, pândind atent fiecare notă, ne-a onorat în acea seară cu prezenţa sa luminoasă de ani, experienţă, înţelepciune. 
Odată ce a răsunat ultimul acord al fulminantei lucrări, o neasemuită bucurie am  trăit-o noi, toţi cei aflaţi în sală, să îl vedem urcând -în aclamaţie generală- pe scenă pe dragul nostru Radu Paladi, un compozitor de o modestie uluitoare, care la onorabila vârstă de 86 de ani s-a alăturat studenţilor, rectorului Universităţii, compozitorul Dan Dediu şi dirijorului Valentin Gruescu şi a intonat împreună cu noi toţi din scenă, cu orga şi cu întreaga asistenţă din sala ridicată impresionant şi respectuos în picioare, Imnul oficial al comunităţii academice, „Gaudeamus Igitur” (lat. „Să ne bucurăm, aşadar!”).  Ce seară magnifică!...
Concertul a fost - cred eu - pe placul tuturor, satisfăcând şi cele mai pretenţioase gusturi. Am avut în faţa ochilor noştri pe scenă un cor format din peste 60 de persoane, aşadar o forţă impresionantă, care ne transpunea cu fiecare melodie într-un alt univers.  La sfârşitul acestui tur de forţă, studenţii au primit aplauze entuziaste, sincere şi generoase din partea publicului.
Permiteţi-mi în continuare să îi enumăr pe toţi dirijorii acestei seri, pe cei în mâinile cărora au stat emoţiile întregului ansamblu coral şi din mâinile cărora muzica a luat cuvântul. Melania-Alexandra Slămnoiu (an III – Pedagogie muzicală), este cea care a dat startul maratonului de muzică şi voie bună, au urmat apoi Anastasia-Irina Dincu, Ana-Maria Crăciun, Emanuel Gorgan, Răzvan Soilică și Daniel Jinga (toţi studenţi la clasa de dirijat cor academic în anul III); Iosua Galev, Bianca Oprea şi Victor Stoica, „boboci” ai secţiei de Dirijat orchestră, un reprezentant al secţiei de Muzicologie a anului I, George Andrei-Butcă; Mirella Niculescu-Şandru, Georgiana Niţă, Tiberiu-Constantin Keri, Daniel-Alexandru Trifu, Ioana-Andreea Hrior, toţi 5 studenţi ai secţiei de Pedagogie muzicală şi Muzică religioasă în anul III. Pentru deliciul publicului, înveştmântarea timbrală în acest concert a încercat şi ea culori diverse. Aşadar, pentru anumite lucrări, am avut parte de acompaniamentul pianistic sau la sintetizator al compozitorului dr.Mihai Măniceanu, am fost atraşi de sonoritatea impunătoare a orgii în interpretarea domnului Lect.univ.dr. Dan Racoveanu, de acompaniamentul de chitări  datorate Georgianei Niţă şi lui Andy Avădănoaie, de efectele percutante la bongos şi clopote ale Marinei-Alexandra Arsene, de sunetul rezonant al contrabasistului Ion Olteanu, sau de ritmul de toacă bătut de Cristian Caragaţă dinspre mânăstirile aflate permanent în rugăciune.
Întrebaţi despre experienţa din acea seară, studenţii, dar şi mentorul lor ne-au vorbit deschis despre fenomenul „JUVENTUS ACADEMICA”. Să vedem ce au avut de spus cei angrenaţi în acest concert:


Andreea Dragu: Care sunt impresiile tale după acest concert?
Dincu Anastasia (An III -   Dirijat cor academic):  A fost un concert bun, dar totodată foarte solicitant.
Craciun Ana-Maria (An III - DCA): A fost încă o experienţă plină de emoţie, bucurie, un concert unde s-a muncit extraordinar de mult cu o sală mai plină ca niciodată. Automat emoţiile au fost mult mai mari, pentru că, prin prisma muzicii a trebuit să ajungem la inima tuturor spectatorilor. Cred, totşi ca am reuşit date fiind ropotele de aplauze pe care le-am primit la finalul spectacolului.
Doina Florescu (An III - Pedagogie muzicală): Mă bucur că am avut un public atât de numeros, pe care am reuşit să-l încântăm cu acest concert îndelung pregătit.
Mirella Niculescu Şandru (An III - P.M.): Am rămas cu amintiri dintre cele mai frumoase în urma concertului de anul acesta. Prietenii intense s-au legat între noi, studenţii. S-a format o legătura strânsă şi unică între muzică, muzicieni, maeştrii noştri şi studenţii anilor I şi III. Concertul, zic eu, a fost unul de succes, deşi, încă mai avem multe de învăţat despre actul artistic şi corelarea cunoştiinţelor noastre cu acesta.
Keri Tiberiu - Constantin (An III - P.M.): Concertul a decurs cum nu se putea mai bine; atmosferă  excelentă, piesele pe măsură, m-a bucurat  să văd  sala plină până la refuz. Prezentarea concertului şi a pieselor putea însă să fie mai succintă/deloc ...

A.D.: Cum ai comunicat cu colegii tăi?
Dincu Anastasia:  Foarte bine, sunt extrem de receptivi în special la tot ce este nou.
Craciun Ana-Maria (An III - DCA)În ceea ce priveşte pregătirea concertului, am avut o comunicare constructivă, eficientă, bineinţeles şi cu ajutorul şi sub indrumarea mastrului nostru domnul Valentin Guescu, iar în ceea ce priveşte concertul propriu – zis a fost o comunicare important artistică cu o încărcătură puternic emoţională ceea ce cred că a ajus şi in inimile spectatorilor. Cred ca asta era şi cel mai important!

A.D.: Ce le transmiţi colegilor tăi mai tineri abia intraţi în aceast vârtej al sunetelor? 
Dincu Anastasia:  Să muncească mult pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt de cunoaştere, astfel încât să îşi dezvolte talentul şi aptitudinile.
Doina Florescu: Vor explora o lume muzicală fascinantă, alături de cei mai buni profesori într-un mediu proprice pentru aplicarea noilor cunoştiinţe.
Craciun Ana-Maria (An III - DCA): Să fie perseverenţi în munca lor şi să aibă o atitudine corectă şi înţeleaptă în primul rând faţă de ei şi bineînţeles faţă de muzică, să fie întotdeauna atenţi la detalii mai ales în ceea ce priveşte muzica şi să facă totul cu dragoste, pasiune şi dăruire!
Mirella Niculescu Şandru: Colegilor mei din anii I le urez să se bucure de muzică, deoarece aceasta reprezintă un domeniu extrem de frumos şi de creativ, multă inspiraţie în ceea ce studiază, şi să ,,absoarbă” fiecare strop de informaţie pe care îl pot primi de la profesorii lor.
Keri Tiberiu - Constantin : Să lucreze la eticheta lor de artişti şi să aibă în vedere faptul că la conservator nu se fabrică conserve ci oameni.

A.D.: Te afli în ultimul an, examenul de licenţă se apoprie cu paşi repezi. Ce a însemnat pentru tine această experienţă, cea de corist în Juventus Academica?
Doina Florescu: Mă bucur că am avut ocazia să fiu sub îndrumarea maestrului Valentin Gruescu, cel care a reuşit să-mi dezvăluie tainele cântului coral, ajutându-mă să devin, pe viitor, un pedagog mai bun.
Mirella Niculescu Şandru: Wow, parcă abia am intrat în anul I! Timpul a trecut extrem de repede pentru mine şi, pot spune că a fost o experienţă minunată să învaţ să ,,colaborez“ cu o masă mare de oameni – corul Juventus Academica – unde am învăţat să fim toţi uniţi pentru a face împreună muzică. Am avut plăcerea deosebită să dirijez doua piese de-a lungul studenţiei, lucru pe care nu pot sa-l uit prea curând. Sentimentul este înălţător, şi consider că, prin muzică poţi ajunge cel mai aproape de perfecţiune.
Keri Tiberiu - Constantin: La început a fost doar o simplă curiozitate, dar pe final mi-a captat atenţia.

Aşadar, am avut parte de o altă seară minunată în compania celor din „Juventus Academica”, o seară în care toate grijile au fost lăsate acasă, vremea mohorâtă nu a mai fost luată în considerare, Muzica fiind singura care a contat.
Cu energia tipică maestrului Valentin Gruescu, un semizeu în ale artei corale, dumnealui nu a încetat nici o clipă să spere şi să creadă în puterea de muncă şi în talentul ce zace în fiecare dintre studenţii săi şi tocmai deaceea consider că aceste concerte realizate şi conduse de dânsul au avut intotdeauna succes la public.



Felicitări absolvenţilor, mult succes bobocilor, multe cuvinte de laudă pentru dirijorul şi totodată mentorul Valentin Gruescu şi aşteptăm cu nerăbdare să ne revedem sănătoşi la următorul concert „Juventus Academica”. Vorba maestrului: „Sănătate să fie, că restul e treabă de organizare”.



În articolul următor vom afla şi părerile mentorului Valentin Gruescu cu privire la acest concert. Oare s-au ridicat studenţii la aşteptările sale? Ce l-a determinat să aleagă acest repertoriu? Care este situaţia actuală a muzicii corale în România? Toate în articolul următor, până atunci keep calm and love music! V-am pupat!

(Foto: Roxana Florina Melinte, Dragu Andreea)

Comentarii

Postări populare