Un spectacol memorabil
Les Misérables

            Les Misérables, unul dintre cele mai cunoscute, apreciate şi iubite musicaluri, a devenit acum şi cel mai longeviv. Anul 2010 a marcat împlinirea a 25 de ani de când acest musical minunat aduce bucurie în sufletele oamenilor, fiind vizionat de peste 60 de milioane de spectatori în 42 de ţări şi tradus în peste 20 de limbi.
            Muzica a fost compusă de Claude-Michel Schoenberg, textul original din limba franceză Alain Boublil şi Jean-Marc Natel, versurile de Herbert Kretzmer, iar orchestraţia a fost asigurată de John Cameron, sursa literară fiind desigur romanul lui Victor Hugo.
            Ca să ne facă cunosţinţă cu acest musical atât de apreciat, cu intrepreţii şi totodată actorii talentaţi cu voci excelente, ca să ne introducă în atmosfera lor de sărbătoare, Centrul de Excelenţă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti ne-a invitat în seara de miercuri, 10 octombrie, să vizionăm în Sala de Operă spectacolul multimedia Les Misérables.
            Un spectacol memorabil ce a constat pe lângă musicalul propriu zis în mai multe bisuri şi duete realizate foarte interesant precum în oglindă: interpreţii de astăzi şi cei originali din 1985, care spre surpinderea mea încă mai aveau forţă, dar şi fineţe în glas şi încă reuşeau cu uşurinţă să le le dea clasă celor mai tineri. Spre exemplu, a fost foarte emoţionant momentul în care pe scenă alături de tenorul Jean Valjean (interpretat de Alfie Boe), a urcat originalul Colm Wilkinson, acum în vârstă de 68 de ani, ce a uimit cu interpretarea plină de sensibilitate a melodiei Bring him home a lui Jean Valjean.

            Din punct de vedere al coloanei sonore vreau să amintesc unele melodii care mie mi-au plăcut foarte mult şi care, într-o interpretare deosebită, cu o costumaţie adecvată şi poate o coregrafie bine gândită, ar putea fără îndoială să fure un premiu la concursul Trofeul Ion Dacian: “I Dreamed a Dream”, “Master of the House”, “One Day More”, “On My Own”, “Do You Hear The People Sing?” şi “Look Down”.
            Am remarcat voci extraordinare, care pur şi simplu erau făcute pentru genul de musical, dar cea care tuturor le-a atras atenţia a fost bineînţeles cea a tenorului Alfie Boe ce l-a interpretat pe Jean Valjean. Mi s-a părut uimitoare paleta coloristică şi trasătura cameleonică a vocii sale, ambitusul, căldura şi pasiunea cu care îşi cânta fiecare partitură, dar şi forţa existentă înlăuntrul său, cu care umplea de fiecare dată sala.
Ce face ca acest musical să fie atât de iubit? Ce-l face unic? În primul rând povestea romanului lui Victor Hugo, una pe cât de tristă pe atât de adevărată şi de emoţionantă. Apoi urmează decorurile, mă refer în special la acele lumini care parcă coboară din cer pe scenă. Mai adăugăm două lucruri plăcute publicului meloman: melodiile pe cât de simple pe atât de frumoase care se pot fi reţinute foarte uşor, şi faptul că nu există povestire sau vorbă fără fundal muzical, aici totul este cântat. Din punctul meu de vedere mi s-a parut foarte interesantă şi ideea de suprapunere a versurilor şi uneori chiar a liniilor melodice, această excepţională “polifonie” în timpul duetelor sau terţetelor, spre exemplu în “A Heart Full of Love” cântată de Marius, Cosette şi Éponine sau în melodia “The Confrontation” interpretată de Javert and Valjean. Ca un minus aş adăuga însă faptul că mi-au lipsit mişcarea scenică şi decorurile, care probabil ar fi făcut totul mult mai interesant.
            Ca la toate evenimente organizate cu succes de Centrul de Excelenţă, intrarea a fost liberă, atmosfera caldă, calitatea video şi sunetul foarte bune, iar reacţiile spectatorilor pe măsură.
Deşi spectacolul a durat aproximativ 3 ore, spectatorii s-au arătat foarte entuziasmaţi de cele văzute şi auzite, iar reacţiile pe care le-am observat în timpul musicalului, ne-a făcut să fim încrezători că vor mai exista astfel de vizionări şi că data viitoare sala va fi cu siguranţă mult mai plină.
Aşadar, felicitări organizatorilor pentru această idee şi sperăm să mai avem parte de asemenea evenimente, care sunt binevenite într-un oraş în care musicalul începe tot mai mult să ia avânt, iar studenţii sunt tot mai interesaţi să ia parte la astfel de producţii în calitate de interpreţi.
(Foto: www.lesmis.com)

Comentarii

Postări populare