Primăvara începe întotdeauna cu muzică bună



Frig, ger, zăpadă cât cuprinde, feţe mohorâte, aglomeraţie, claxoane, nervi… Vă sună cunoscut? Ei bine, gata, am scăpat de iarna cea îngrozitoare, oficial din punct de vedere calendaristic a venit primăvara. Acum totul începe - timid, ce-i drept -  să se schimbe în bine. Mai renunţăm la haine, mai renunţăm la nervi, parcă avem chiar şi mai multă răbdare, iar natura revine şi ea la viaţă. Şi cum putem intra în luna lui Mărţişor sau Făurel mai bine decât prin muzică, cea care, citez: “ne gâdilă urechile într-un mod plăcut”? (Ion Luca Caragiale).
Începutul lunii martie ne-a adus aşadar, un mărţişor muzical inedit, ce a umplut în special inimile doamnelor şi domnişoarelor de bucurie, graţie şi frumuseţe muzicală pe ritmurile bine alese ale unor lucrări accesibile foarte cunoscute şi iubite de publicul meloman, pe care fără să vrem le ştim din reclamele TV sau din filme.
Ca exemple avem:  Suita “Peer Gynt” de Edward Grieg, “Eine kleine Nachtmusik” de Wolfgang Amadeus Mozart, “The Entertainer” de Scott Joplin sau “The Pink Panther” a lui Henry Mancini. Cum ai putea să nu fii încântat? Numai auzul acestor titluri celebre te fac să îţi imaginezi deja întreaga seara: una frumoasă, deosebită, sofisticată, dar în acelaşi timp simplă, plină de umor şi de farmec clasic, numai bună pentru a începe primăvara.
Aşadar, în caz că aţi pierdut acest minunat spectacol, vă voi rezuma eu toate cele întâmplate. De această dată studioul "Alfred Alessandrescu" al Radiodifuziunii Române a găzduit recitalul cvintetului de suflători “Five”, pe data de 6 martie. Ansamblul alcătuit din Graţian Papară (flaut), Valentin Ghiţă (oboi), Adrian Duminică (clarinet), Gavril Gâscă (corn) - membri ai Orchestrei Naţionale Radio - şi Gabriel Sava (fagot) - membru al Orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu” – ne-a oferit o seară minunată plină cu momente muzicale comice, surprinzătoare, inedite.
O altă surpriză, la început de primăvară ne-a fost servită de această dată la Ateneul Român, în cadrul stagiunii de marţi seara, de către tânărul Daniel Dascălu, student în anul al II-lea la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Meniul a fost unul interesant ce a constat în: Rapsodia spaniolă de Franz Liszt - lucrare care în ciuda micilor ezitări a fost condusă în mod ireproşabil urmată de Trei cântece de pustiu de Constantin Silvestri, şi Suita op. 14 de Bela Bartok. După o scurtă pauză, interpretul a revenit pe scenă şi ne-a încântat în continuare cu Bouree-ul din Suita a II-a de George Enescu şi ciclul "Humoresca" op. 20 de Robert Schumann, ambele fiind foarte apreciate de publicul prezent într-un număr mare.

Astfel impresia lăsată de Daniel Dascălu a fost una bună, am remarcat un tuşeu rafinat şi o tehnică dezvoltată, însă aşteptăm ca data viitoare să observăm şi o mai mare afectivitate şi implicare în muzica redată.
Aşadar, am reuşit să intrăm în primăvară fericiţi şi voioşi cu interpretările acestor bijuterii ale muzicii. 



Comentarii

Postări populare