60 de ani de prestigiu



            Odată cu deschiderea anului calendaristic 2014 s-au dezlănțuit și premierele, celebrările noului an și spectacolele aniversare. După ce am asistat în anul 2013 la tot soiul de concerte aniversare dedicate unor nume importante din istoria muzicii precum Giuseppe Verdi, Richard Wagner, Claude Debussy, Benjamin Britten sau Constantin Silvestri, iată-ne ajunși din nou la începutul unui alt drum, unei alte experiențe, ce se anunță a fi presărată cu tot atâtea evenimente importante.
Anul 2014 promite încă de pe acum să fie unul fructuos în evenimente culturale, sociale, dar și politice. În ceea ce privește domeniul muzicii clasice, concertele și evenimentele au avut un flux impresionant încă din primele zile ale anului.
Pe data de 9 ianuarie, am avut parte de un concert susținut în foayerul Operei Naționale din București cu ocazia aniversării a 60 de ani de la inaugurarea clădirii. Seara următoare am fost invitați la concertul din sala mare a Ateneului ce îl omagia pe îndrăgitul compozitor Richard Strauss (împlinirea a 150 de ani de la naşterea sa), iar pe data de 30 ianuarie, în aceeași locație, tânărul compozitor Vlad Maistorovici ne va face cadou al său Halo într-o primă audiție românească.
            Așadar, muzica pare a se bucura de multe beneficii în acest an. Amintim, de asemenea, cumîncă din vara anului trecut s-au început lucrările de consolidare, amenajare și modernizare a operei, dar și de gândire și punere în aplicare a unor noi strategii ce le-ar putea facilita munca artiștilor, dar și a tehnicienilor, lucrări ce se vor finalizate în decursul acestui an. De asemenea, Răzvan Ioan Dincă anunța într-un interviu terminarea lucrărilor de construcție a noii clădiri a Teatrului Național de Operetă și reluarea activităților artistice din luna octombrie.     
 Să ne întoarcem dar la concertul aniversar desfășurat în clădirea Operei Naționale, care anul acesta împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani. Întreg evenimentul a fost unul elegant, rafinat, aducând parcă mirosuri, imagini, stări și muzici din perioada anilor 50’. Desigur, nimic nu a fost în plus, în minus sau întâmplător, întreg concertul fiind axat pe lucrări ce au purtat amprenta primei stagiuni a operei din anul 1954. Prof. univ. dr. Mihai Cosma, gazda noastră din acea seară, ne-a introdus în atmosfera acelor vremuri, angrenând în acțiunea serii muzicale și numeroase povești atât despre existența și persistența în timp a Operei române, cât și despre compozitorii lucrărilor, sau interpreții care le-au adus pe scena românească pentru prima dată. 

Într-o atmosferă feerică, pe fundalul unui roșu aprins, s-au perindat în fața noastră atât nume importante și deja cunoscute ale scenei lirice românești, dar și internaționale, cât și tineri, care, deși aflați la început de drum în această carieră, au suprins într-un mod foarte plăcut audiența. Am ascultat fragmente din opera Dama de pică și Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Rigoletto și La Traviata de Giuseppe Verdi, Boema și Gianni Schicchi de Giacomo Puccini. Cei prezenți pe scenă au fost atât invitați, cât și soliști ai ONB, iar acompaniamentul a fost în permanență asigurat de pianistele Ioana Maxim, Mădălina Florescu, Liana Mareș și Mihaela Vâlcea.
Momentele cele mai emoționante, mai duioase, și mai nostalgice ale serii au fost de departe cele oferite de cvintetul de coarde al ONB, care ne-a redat într-un mod ireproșabil, ducând la limită nuanțele de piano, preludiul actului al III-lea din opera La Traviata și trei fragmente din baletul Coppélia de Léo Delibes. Alte 2 numere ce au strălucit în acea seară au fost cele care au purtat amprenta operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, momente muzicale oferite de Ștefan Pop în rolul ducelui de Mantua și cvartetul format din Veronica Anușca, Sorana Negrea, Ștefan Pop, Konstantin Brzhinsky. Nu am avut cum să nu constat vocile foarte bune ale celor doi bărbați și a sopranei Veronica Anușca, care, datorită timbrului special și fineții din glas, a reușit din nou să se facă remarcată, atrăgând atenția și admirația publicului prezent.
Alte momente muzicale demne de menționat ne-au fost oferite de cei mai tineri dintre participanți, Debora Marguglio, sosită de la Palermo pentru acest concert, și George Ionuț Vârban, student în anul I la Universitatea de Muzică din București.
Evenimentul a fost așadar unul reușit, foarte frumos gândit asemeni unei povești, în care prezentatorul a luat rolul povestitorului, personajele au fost interpreții, iar cititorii eram noi, cei din sală.
(Foto: Florin Artist)
 

Comentarii

Postări populare