Luna COPILăriei

         Paul Coelho afirma: “Un copil poate oricând să-l învețe pe adult trei lucruri: cum să fie mulțumit fără motiv, cum să nu stea locului și cum să ceară cu insistență ce își dorește”.
 Într-adevăr, copilul poate zâmbi fără motiv și poate fi foarte perseverent în a obține ceea ce își dorește: “Mami, mami, am cântat frumos astă-seară, acum îmi pot primi ciocolata?”. Așadar, să reformulăm, un copil poate fi atât de focusat în a obține lucrul dorit încât va recurge la tot soiul de mijloace care de care mai șirete și va promite orice ca să-și atingă scopul. Dar oare ce se întâmplă cu noi odată cu trecerea anilor? Unde dispare acea tenacitate? Unde dispare acel optimism pueril?
Seara de 2 iunie a reprezentat pentru bobocii noștri înscriși în clasele I încununarea unui an de trudă. Alintați fiind de mirosul amețitor al crinilor aranjați în tul, care așteptau răbdători să fie oferiți, sau furați pur și simplu de bulinuțele, pisicuțele, formele geometrice și culorile afișate de către micuțele domnișoare, ne-am făcut curaj să pătrundem în primitoarea sală “Huba Bertalan” a Colegiului de “Artă Carmen Sylva”, locul care avea să ne fie lăcaș pentru promenada noastră muzicală. Puțin peste orele 17, energica și simpatica noastră gazdă, profesoara Roxana Furtună, anunță începerea audiției. De aici, totul pare a fi o veritabilă poveste cu zâne frumoase și cavaleri curajoși! 
Auditia claselor I - Chirca Fernanda (Foto: arhiva personala)
Fiecare, așa cum a putut și a știut mai bine ne-a încântat auzul și văzul cu cea dintâi prestație artistică la pian, vioară sau chitară. Ca de fiecare dată, experiența s-a dovedit a fi una revitalizantă, autentică, jubilativă, candoarea și expresivitatea specifice vârstei fiind leit-motivele serii. Pe întreg parcursul audiției, m-am surprins tresărind și zâmbind în fața fiecărui copil în parte. Simplul gest stângaci de așezare a scaunului, pufăitul nostim scos la întâmpinarea vreunei greșeli, atitudinea aproape sfidătoare a unora sau timiditatea copleșitoare a altora, vestimentația atent aleasă de către părinți, gânguritul savuros al unora sau datul ritmic din cap al altora, toate aceste gesturi trezeau în fiecare dintre noi, cei aflați în sală diverse stări. În mine trezeau amintiri, multe amintiri legate de primii mei ani de școală.
Dar să nu ne lăsăm cuprinși de melancolie și să revenim! În periplul nostru muzical am putut asculta lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Shinichi Suzuki sau Mihai Șuh, micuții violoniști fiind acompaniați la pian cu mult profesionalism, cu dăruire și dragoste, așa cum ne-a obișnuit de fiecare dată, de doamna profesoara Doina Staicu-Boboacă. Concomitent, la etajul 2, în sala “Sergiu Rugină”, aceeași intenție, același eveniment, dar alți copii și alți profesori, la pian s-a aflat doamna profesoară Daniela Olteanu - Pica.
Festivitatea de absolvire a claselor a 12-a (Foto: Cristi Duca)
Audiția claselor I nu a fost însă singurul eveniment desfășurat sub egida colegiului nostru. În aceeași zi, la orele 12, pe scena teatrului „Toma Caragiudin Ploiești, în cadrul Festivalului Internațional de Film de Scurt Metraj, a avut loc un recital instrumental susținut de nici mai mult, nici mai puțin de 28 de elevi ai colegiului nostru, care s-au manifestat artistic atât individul, cât și în ansamblu. La orele 17, concomitent cu audiția claselor I a avut loc și festivitatea de premiere a absolvenților claselor a 12-a, eveniment încărcat de emoție, melancolie dar și mult entuziasm și dorință de evadare spre cunoașterea vieții de după liceu. Seara nu a fost nici ea trecută cu vederea, fiind celebrată cu fast și muzică la banchetul claselor a 8-a găzduit de Hotelul Prahova Plaza, unde distracția a atins cote maxime.
De asemenea, țin să menționez și data de 1 iunie, care a fost sărbătorită și ea prin două evenimente: un recital pe scena teatrului „Toma Caragiu“, care a avut loc în cadrul momentului de premiere a olimpicilor de către Primăria Municipiului Ploiești (anul acesta am însumat 23 de premii și mențiuni!) și un concert susținut de orchestra liceului, condusă de domnul profesor Liviu Săvuță, care le-a avut ca soliste pe flautistele Andreea Rohat și Ana Antonescu, de la clasa profesoarei Alina Papară. Și ca triada să fie completă, seria evenimentelor a fost închisă pe data de 3 iunie, la orele 17, de vernisajul expoziției absolvenților, unde au fost expuse lucrările de atestat ale elevilor, în incinta Galeriei de Artă din Ploiești.  
Iată deci, un adevărat maraton de evenimente artistice. Avem cu ce ne mândri, întodeauna am avut, întotdeauna am făcut-o, și nu intenționăm să ne oprim aici! Arta și copiii mai au ÎNCĂ multe lucruri de spus, și le spun răspicat!
Concert Colegiul de Arta "Carmen Sylva" - Filarmonica "Paul Contantinescu"
 
Concert Colegiul de Arta "Carmen Sylva" - Filarmonica "Paul Contantinescu"



Comentarii

  1. Foarte frumos! Nu știam că ai așa ceva... Tocmai ți-ai mai câștigat un cititor :-)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare