Muzica încă, iar şi iar...


AUTOR: Ion Moldovan
CARTE: Muzica încă, iar şi iar... Daniel Eufrosin
EDITURA: Buna Vestire, Blaj 2009
ISBN 978-973-1785-60-8

Născut la 20 martie 1952, Ion Moldovan scrie şi publică poezii, articole şi recenzii. În anul 1976 primeşte premiul pentru poezie „Primăvara studenţească” (Cluj) şi al revistei „Amfiteatru” (Bucureşti). Preocupat de soarta artiştilor, care în vremurile noasre nu mai sunt apreciaţi la înălţimea reală, scriitorul oferă un şir de publicaţii ce au ca scop principal captarea atenţiei publicului asupra marilor valori culturale ce au contribuit la dezvoltarea şi modernizarea lumii contemporane. Dintre numeroasele scrieri ale sale amintesc: „Câte vieţi ai tu, Actorule?”, „11 artişti de nota 10” şi „Dialoguri între viaţă şi artă”.  
Din 2009 Ion Moldovan “a recidivat” în ceea ce privește artiștii de vârf ai Operetei. Sub semnătura sa au mai apărut volumele “Îngerul de pe umărul meu” (despre Daniela Vlădescu) și “Parfum de aloe” (despre Silvia Șohterus).
Cu un subiect la fel de abordabil şi interesant, jurnalistul ne propune în colaborare cu „Teatrul Naţional de Operetă”, volumul dedicat baritonului Daniel Eufrosin intitulat “Muzica încă, iar şi iar...”. Este o carte gândită şi scrisă sub forma jurnalistică a unui interviu, în care este aşternută practic toată viaţa maestrului Eufrosin, cu bune şi cu rele. În fapt, ea vine ca o continuare a volumului anterior „Dialoguri între viaţă şi artă”, în care sus-numitul cântăreţ era doar unul dintre personaje. De această dată, însă, cartea îi este întru totul dedicată, el fiind chiar personajul eponim, personaj ce va răspunde pe parcursul paginilor la numeroase și diverse întrebări menite să construiască în mintea cititorului imaginea lui Eufrosin-artistul şi Eufrosin-omul... Interesant, nu? Greu de crezut că într-un artist convieţuiesc de fapt 2 persoane cu totul diferite: una reală şi stabilă, iar alta imaginară şi mereu în schimbare.
Cu ajutorul întrebărilor pertinente, volumul de faţă conturează cu succes tabloul vieţii lui Eufrosin încă de la primele contacte cu muzica şi până în prezent.
 Cartea este alcătuită din 85 de pagini încadrate în capitole şi subcapitole cu titluri sugestive. La prima vedere cartea pare a fi structurată pe 2 mari părţi, şi anume prima parte, care este văzută din prisma celui intervievat, şi a doua parte, în care sunt împărtăşite părerile colegilor sau discipolilor care au avut ocazia să lucreze sau pur şi simplu să se afle în vecinătatea cântăreţului.   
            Titlul cărţii este şi el unul sugestiv: un vers al lui Paul Verlaine, care spunea: La musique avant de toute chose”, vers în care Eufrosin se regăseşte şi pe care găseşte înţelept să îl tălmăcească în felul următor: Muzica încă, iar şi iar...
            Îi invit, aşadar, pe cei interesaţi de artă, de frumos, de muzică, şi bineînţeles de viaţa artistului Daniel Eufrosin, să parcurgă volumul fără ezitare.  (Fotografie din coleția TNO “Ion Dacian”).


Comentarii

Postări populare