Un alt final de stagiune  pe scena “George Enescu”



    Ajunşi din nou la sfârşitul anului universitar, plini de speranţe, motivaţi de bucuria reuşitei şi cu gândul la vacanţă, ne-am petrecut seara de 4 iulie în sala “George Enescu” a Conservatorului în compania studenţilor claselor de practică artistică, dirijat şi cânt coral din anul II, ale conf.univ.dr Gabriel Popescu, cât şi de studenţi ai claselor de dirijat coral ai anului III la clasa conf. univ. dr. Valentin Gruescu. Aceştia, sub atenta îndrumare a profesorilor, puneau punct unui alt stagiu de practică, şi deci unui alt an universitar 2012-2013.
       Abia întorşi de la Festivalul D.G. Kiriac, desfăşurat în Piteşti, unde ne-au reprezentat cu mândrie, obţinând trofeul şi diploma Festivalului, se pare că au revenit pe scena Conservatorului pentru a ne împărtăşi şi nouă frumoasa experienţă a cântului coral, atrăgându-ne cu un repertoriu bogat şi divers.
       Programul concertului a fost unul foarte atarctiv, îmbinând lucrări diferite ca stil, fapt ce a mulţumit publicul prezent. Concertul a debutat cu creaţii de referinţă ale coralismului românesc, iar apoi am trecut la lucrări aferente repertoriului internaţional, unele din ele deja cunoscute publicului.
     Dirijori în acea seară au fost chiar studenţi ai corului care, de-a lungul anului au dat dovadă de aptitudini dirijorale: Mianda Lojigan, Silvia Ungurenu,  Alexandra Modoran, Dorin Păun, Lavinia Dociţa, Anca Vilău şi Ana Maria Crăciun (an III, clasa conf. univ.dr.Valentin Gruescu)
  Am avut parte de momente uşor stângace în care emoţiile îşi spuneau cuvântul, de momente aproape copleşitoare, în care lucrările interpretate de studenţi cu atâta sensiblitate ne impresionau, dar şi de momente amuzante.
   Aşadar, fiecare număr muzical a avut farmecul său propriu, dar cu toate acestea ca în orice alt concert şi aici au existat aşa-zisele puncte de atracţie, care au acaparat întreaga noastră atenţie. Mulţi dintre cei prezenţi în acea seară ar spune probabil că un moment important l-a reprezentat sfârşitul concertului, când maestrul Gabriel Popescu a urcat în aplauzele publicului şi a dirijat miniatura mozartiană vocal-simfonică „Regina coeli”, alături de soliştii Irina Baianţ, Ana-Maria Racu, Bujor Codruţ şi Alex Onea.
    Pe lângă acest moment impresionant, ce a implicat laolaltă forţă, rezistenţă şi acurateţe, reprezentând astfel încununarea muncii din acest an a studenţilor, un alt punct de interes al concertului l-a avut în centru pe studentul Eduard Dinu. Acesta care a făcut dovada calităţilor dirijorale, şi totodată a impresionat prin implicare, talent, sensibilitate (Dorul de C.I.Baciu) şi stăpânire a tempo-urilor (Moşul de M. Jora), conducând lucrări complexe precum Corul nr. 6 din Recviemul german de J. Brahms.
     Ei bine, alţii au considerat a fi de departe punctul culminant al serii, momentul în care, pe scenă, în aplauzele frenetice ale publicului a urcat Ion Pelearcă, compozitorul lucrării religioase Lăudaţi pe Domnul prezentate în primă audiţie pe scena Conservatorului. Bucuria a fost una mare şi plăcută pentru compozitor, întru-cât, totul a fost o surpriză, până la anunţarea lucrării. De asemenea, emoţiile au fost cu atât mai copleşitoare, cu cât lucrarea a fost dirijată de nepoata sa, Anastasia Dincu, studentă în anul III la clasa de dirijat cor academic a conf. univ. dr. Valenetin Gruescu.
    Lucrarea deşi contemporană s-a dovedit a fi una foarte tonală, melodioasă, de o frumuseţe şi sensibilitate aparte, ce oferea parcă coriştilor un timbru special, pe alocuri angelic. Vizibil emoţionată de prezenţa în sală a bunicului său, studenta a condus lucrarea cu fineţea cuvenită.
   La polul opus acestui moment s-a aflat lucrarea Gloria scrisă de Sabin Păutza, dirijată de Daniela Neagu, la pian aflându-se lect.univ.dr Laura Smărăndescu. De această dată am avut de-a face cu un moment de sărbătoare, în care entuziasmul, tinereţea, naturaleţea şi bucuria s-au putut observa cu uşurinţă.
   În program au mai figurat lucrări precum Am umblat pădurile de D.G.Kiriac, Doruleţ, doruleţule, Cămara ta de I.D.Chirescu, Fluture de St. Popesc, dar şi lucrări din repertoriul coralistic internaţional semnate de Cl. Monteverdi, A. Ramirez sau A. Orwall.  De asemenea, nu puteam să trec cu vederea soliştii acestei seri muzicale, care ne-au încântat cu aptitudinile lor vocale, dar şi cu fineţea, sensibilitatea, şi totodată forţa glasului: Ana Maria Stoian şi Vasile Corâu.
   Concertul s-a dovedit a fi unul plin de entuziasm, naturaleţe, voioşie şi emoţii. La sfârşit întrega sală, aflată în picioare a intonat împreună cu cei de pe scenă imnul Gaudeamus Igitur, moment în care s-a simţit strânsa legătura pe care muzica o va avea întotdeauna cu fiinţa umană. Să ne bucurăm, aşadar, la revedere dragă practică, bun venit vacanţă!


Comentarii

Postări populare