Ateneul Român – locul  tuturor  posibilităţilor



          Ateneul Român, frumosul edificiu bucureştean sau "inima culturii românesti" cum le place unora să-l numească, construit in inima Bucurestilor in urma cu mai mult de 120 de ani, este locul în care au conferenţiat marile personalităţi şi savanţi ai României. Tot aici au concertat toţi artişti consacraţi ai tării, aici au urcat pe podium multe formaţii şi solişti de nivel mondial, aici s-au lansat în prima audiţie capodopere ale literaturii muzicale autohtone.

          Astăzi Ateneul oferă în continuare găzduire marilor personalităţi muzicale, dar şi celor mai mici, mai neiniţiaţi, dar iubitori ai muzicii. Astăzi nu mai avem de-a face doar cu nume sonore ale muzicii, ci şi cu elevi şi studenţi ai liceelor şi universităţilor de muzică. Şi încă un lucru interesant este faptul că această clădire devine pe zi ce trece o gazdă binevoitoare şi plăcută a formaţiilor şi grupurilor ce ies din sfera muzicii clasice cu care ne-am obişnuit.




          Spre exemplu, pentru data de marţi, 26 februarie, Filarmonica “George Enescu” anunţa un interesant recital de jazz susţinut de clasa profesorului Mircea Tiberian din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
          Desfăşurat sub genericul “Jazz clasic - Mircea Tiberian şi discipolii săi de la UNMB”, recitalul din cadrul Stagiunii de marţi seara, a fost o infuzie de armonii ale jazzului clasic suprinse în piese de Lennon/McCartney şi Elena Morosanu, Mircea Tiberian şi Ana Cristina Leonte ale formaţiilor Three for Helen şi Ana Christina and friends.
          Un alt eveniment interesant din cadrul programului “Clasic e fantastic” a fost cel de pe 3 martie: Proiecţia filmului mut “The Adventures of Prince Achmed” (1929) în regia lui Lotte Reiniger, muzica de Wolfgang Zeller, dirijor fiind Stefan Geiger.
          Tot în cadrul programului “Clasic e fantastic” se va desfăşura pe data de 28 aprilie opera comică pentru copii “Povestea micului Pan”, de Laurenţiu Profeta (muzică) şi Eugen Rotaru (text), proiect ce a avut premiera în iarna anului trecut în studioul de operă al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.      Pregătirea muzicală este  asigurată de Diana Nuţeanu, regia de Daniel Prallea-Blaga, manager de proiect fiind Claudia Codreanu. Spectacolul face parte dintr-un proiect cultural educaţional, ce urmăreşte atragerea către genul de operă a unui public tânăr şi valorificarea creaţiei muzicale româneşti. 




          Din distribuţia spectacolului fac parte studentele Facultăţii de Pedagogie Muzicală, care formează corul „Ludus Choralis” şi studenţi ai Facultăţii de Interpretare Muzicală: şi desigur ultima, dar nu cea din urmă, Doina Nuţeanu în rolul lui Peter Pan. (Foto: fge.org.ro)

Comentarii

Postări populare