Premiile “Actualităţii Muzicale” au împlinit   22 de ani



            Încă de la intrarea în distinsa şi eleganta Aulă a Palatului Cantacuzino ne întâmpinau calde şi suave acorduri de chitară ale melodiilor Elenei Gheorghe sau energicele bătăi de tobe ale mult cunoscutelor şi iu
bitelor hituri semnate de Holograf. Într-o atmosferă caldă, încântătoare, plăcută şi prietenească zăresc multe chipuri cunoscute din lumea muzicii. Pentru moment uitasem motivul pentru care mă aflam acolo şi pur si simplu stăteam şi admiram ţinutele etalate de doamne şi domni şi mă bucuram de verva şi exuberanţa pe care le simţeam în jur.
Ei bine aceasta era atmosfera în care avea să se desfăşoare cea de-a XXII-a ediţie a Galei Premiilor Anuale ale revistei „Actualitatea Muzicală”.  Gazdele festivităţii au fost jurnalistul Octavian Ursulescu şi directorul de cercetare şi proiecte artistice din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Mihai Cosma. Ne-am bucurat după cum spuneam şi de o prezenţă aleasă: preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România Adrian Iorgulescu, muzicologul Grigore Constantinescu, muzicologul Viorel Cosma, Oltea Şerban Pârâu, redactor-şef al postului de Radio România Cultural, ziaristul Carol Roman, rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti Dan Dediu sau cântăreaţa Margareta Pâslaru.
            Adrian Iorgulescu a deschis ceremonia decernării premiilor Actualitatea Muzicală, acesta ne-a urat bun venit şi ne-a amintit cum a luat naştere revista cu pricina, acest lucru se întâmpla în urmă cu 22 de ani prin intermediul celor 2 redactori Mihai Cosma şi Octavian Ursulescu: “aşadar lor trebuie să le mulţumim pentru că au făcut posibilă această frumoasă gală” a încheiat Adrian Irogulescu.
            Trecând în zona muzicii clasice, a urmat la microfon rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Dan Dediu, care a avut plăcerea de a înmâna Premiul pentru intepretare, ce i-a revenit clarinetistului Emil Vişenescu. Acesta şi-a făcut intrarea în ultimul moment în Aula Palatului Cantacuzino în aplauzele frenetice ale studenţilor şi colegilor săi. Cadru didactic al UNMB, prim instrumentist al Filarmonicii „George Enescu”,  el ne-a vorbit foarte frumos despre felul în care simte muzica şi modul în care reuşeşte să transmită publicului şi totodată să primească: „Totul fac din dragoste pentru clarinet, din dragoste pentru muzică. Dorinţa mea este aceea de a comunica cu publicul, de a pătrunde în sufletele lor, de a crea împreună, pentru că este foarte important şi ceea ce vine dinspre public, ceea ce primesc în dar ca interpret şi credeţi-mă că de fiecare dată simt pulsul publicului, simt pulsul sălii (...)” (Foto: www.cimec.ro)
            Raluca Târnăceanu a fost chemată să premieze personalităţi din cadul muzicii uşoare. Elena Gheorghe a fost desemnată solista anulu, iar trupa Holograf a primit Premiul formaţiei rock.   
            Nu au lipsit nici noutăţile în cadrul acestei festivităţi, se acordă pentru prima oară Premiul pentru reporterul anului Adinei Dragomir, Premiul pentru promovarea artei coregrafice Simonei Şomăcescu pentru forţa cu care s-a implicat în viaţa Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti şi Premiul pentru film muzical acordat lui Dumitru Lupu, care ne-a mărturisit în momentul în care a ajuns pe scenă că nici acum la vârsta de 60 de ani nu a reuşit să scape de emoţii. (Adina Dragomir, foto: www.cimec.ro)
            Ultimul moment al galei şi totodată cel mai aşteptat a fost anunţarea Spectacolului anului 2012. Premiul s-a dus de această dată aşa cum era de aşteptat la musicalul „Rebecca”,  o altă producţie minunată a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”. Musical în două acte de Michael Kunze şi Sylvester Levay, în regia lui Attila Beres, a fost recompensat pe merit, fiind fără cu siguranţa cel mai bun spectacol pus în scenă în acest an de către Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”.
            Cea care a înmânat premiul, Oltea Şerban Pârâu, redactor-şef al postului de Radio România Cultural, a spus că Rebecca este un spectacol cu nimic mai prejos de ceea ce poate fi văzut în America sau la Londra, lucru care nu poate decât să ne facă mândri.
            După terminarea festivităţii, s-a trecut bineînţeles la deja celebra poză de final a laureaţilor pe treptele Palatului Cantacuzino realizată de fotograful şi regizorul Gabi Boholţ, după care invitaţii s-au răsfăţat cu bunătăţi de pe masa din sufrageria Palatului, unde s-au şi oferit premii celor din distribuţia musical-ului Rebecca. Premiile au constat în 3 apariţii ale editurii „Litera”, cărţi de la Editura Muzicală, Editura UNMB, Biblioteca Metropolitană şi CD-uri cu muzică românească.


Comentarii

Postări populare