Rostul studiului muzicii in societatea prezenta

          Napoleon Bonaparte spunea că, dintre toate artele, muzica are influenţa cea mai directă şi puternică asupra psihicului, fiind parte integrantă a existenţei umane. Într-adevăr muzica a avut întotdeauna un rol foarte important în evoluţia unui om de la preadolescenţă, la adolescenţă şi până la maturitate. Ea ne ajută să ne dezvoltăm şi să ne ne formăm ca personalităţi, reprezentând o modalitate de exprimare a sentimentelor şi ideilor.




            Un prim argument pentru care muzica ar trebui studiată se bazează pe descoperiri şi studii ale specialiştilor în domeniu. Aceştia au ajuns la concluzia că tinerii care studiază muzica au tendinţa să aibă un vocabular mai bogat şi o abilitate de a citi mai bună decât cei care nu au instruire muzicală. De asemenea copiii cu dizabilităţi în învăţare, care adesea au probleme cu concentrarea în contexte zgomotoase pot fi ajutaţi prin intermediul lecţiilor de muzică.
            Pe lângă instruirea muzicală, ascultatul muzicii are şi el efecte benefice remarcabile asupra organismului. Spre exemplu, oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Tel Aviv au descoprit că bebluşii născuţi prematur, expuşi la 30 de minute de muzică mozartiană, zilnic, cresc mult mai repede decât ceilalţii, iar un alt experiment a demonstrat că ascultatul muzicii clasice, celtice sau indiene în fiecare zi reduce semnificativ tensiunea arterială la persoanele care suferă de hipertensiune.

            Un alt argument pentru care muzica ar trebui integrată în viaţa unui om poartă numele de muzicoterapie sau meloterapie. Conexiunea între muzică şi medicină îşi are originea în trecut şi a constituit subiectul a numeroase controverse. Astăzi, operele unor compozitori precum Wolfganf Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann sau Frederic Chopin au un efect demonstrat şi incontestabil în ameliorarea stărilor de panică, oboseală, nervozitate şi stres.

            Astfel, instruirea muzicală ajută în foarte multe situaţii, neţinând cont de aspectul ei estetic, ci pur practic.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare