Halo de Vlad Maistorovici în primă audiție

Duminică, 13 martie, în Londra, la Barbican Hall, a fost interpretată în primă audiţie lucrarea Halo a compozitorului şi violonistului Vlad Maistorovici de către Orchestra simfonică din Londra, alături de 2 mari capodopere ale lui Ludwig van Beethoven.
www.maistorovici.com
Mai multe informaţii despre evenimentul din 13 martie am aflat dintr-un interviu acordat de Vlad Maistorovici: 

Vorbește-ne despre lucrarea ta Halo ce urmează a fi interpretată în primă audiţie de Orchestra simfonică din Londra. Care au fost sursele de inspiraţie?
Este o lucrare concepută simetric, de vreo doi ani sunt foarte interesat de acest aspect în muzică. Acesta a fost şi prima idee cu care am vrut să construiesc lucrarea. Halo se referă la banda de lumină în jurul soarelui sau a unui bec sau a unei lumini de pe stradă, este vorba de efectul de halo, fenomenul optic, fapt ce a determinat spectrul de culori pe care am vrut să le folosesc în piesă.

Concertul din data de 13 martie face parte dintr-un program educativ. Ce criteriu ai avut în vedere atunci când ai ales lucrarea Halo pentru a fi ingterpretată într-un astfel de concert?
Concertul nu face parte dintr-un program educativ, defapt el face parte din sezonul LSO. Concertul va fi dirijat de Collin Davis, solist va fi Jonathan Biss,  iar lucrarea va fii un fel de uvertură la concert, fiind prima piesă care va fi interpretată. Este o idee foarte bună a programatorilor de la LSO. În general ei nu fac o “insulă” din muzica contemporană şi încearcă să o amestece cu compozitorii consacraţi. Este onorant să faci intrarea pentru două capodopere ale lui Beethoven.

În încheiere spune-ne care sunt proiectele tale atât în calitate de compozitor cât şi în calitate de solist?
După acest eveniment urmează să cânt în Elveţia concertul de Mendelssohn Bartholdy cu orchestra de cameră din Lausanne, după care voi interpreta concert contemporan de Pascal Dusapin subintitulat Quad, cred că este o premieră în Elveţia. Am în continuare proiecte cu Mercury Quartet de exemplu concertul de la St Martin in the Fields care este promovat de Institutul Cultural Român la Londra. Sunt destul de multe proiecte şi diferite ceea ce e foarte plăcut pentru că nu mă plictisesc. 

Interviul a fost realizat cu ajutorul Radio România Muzical.

Comentarii

Postări populare