Emily Howell, robotul-compozitor


 Emily Howell, robotul




Wow! Ieri distribuiam o postare despre un robot inteligent care a primit cetățenie și l-am urmărit timp de câteva minute bune purtând o conversație deloc banală, chiar complexă pe alocuri, cu un jurnalist.
Astăzi postez o melodioară intitulată sugestiv "From darkness, Light" a lui David Cope, care este realizată în întregime de un alt .....robot, desigur!!
Acest Cope a creat în anul 1990 un program pe calculator pe care l-a denumit Emily Howell (ce nume cute pt un compozitor!). Programului i-au fost aduse tot soiul de modificări și îmbunătățiri în toți acești ani, și iată că a ajuns astăzi să creeze "muzică". O muzică, care chiar sună a muzică, și care culmea de data asta chiar îmi place. 


De ce spuneam că este destul de sugestiv titlul piesei și implicit al albumului "From Darkness, Light"? Ei bine, programul ăsta cu funcția de deep learning, face niște treceri uimitoare de la întuneric prin tonalitățile minore și până la lumină, tonalitățile majore. Dar, ce să vezi, Cope nu s-a gândit neapărat la asta când a dat titlul albumului. Albumul său vrea să sugereze de fapt trecerea de la necunoaștere, de la vremurile în care tehnologia nu avansase așa mult, de la vremurile în care mama lor de roboți nu existau și nu puteau crea muzică (întuneric), la cele în care pot crea muzică, pot vorbi, pot găti, pot, pot, pot și iar pot și din nou pot!!!!
Pe mine sincer, oricât de încântată aș fi, mă sperie acești pași care nu cred că duc într-o direcție tocmai bună. Dar, să nu ne întristăm și să ascultăm lucrarea commpusă de Emily Howell. Emily Howell, robotul...



Comentarii

Postări populare